dimecres, 2 de maig de 2018

Els secrets ocults pels gargots


L'escriptura pot ser vista com un tret únic en la vida de cada un, reflectint la història individual de cada persona. Hi ha tres característiques associades a l'escriptura que la fan exclusiva en cada ésser humà, el seu caràcter personal, singular i identificatiu. Aquestes particularitats deriven de l'activitat neuronal, muscular i psíquica de cada individu, fent-la d'aquesta manera gairebé com una empremta digital. D'aquesta manera, així com no hi ha dues persones iguals tampoc ha dos firmes exactament idèntiques, i fins i tot afirmar que si això passa és perquè una d'elles certament és falsa. 

En realitat, la falsificació de signatures ha estat un tema molt debatut actualment a causa de totes les implicacions que aquest tipus de delicte pot comportar i està associada a les més diverses finalitats. Des falsificació de signatura en rescissió de contractes de treball, en obtenció de títols acadèmics il•legals, emissió de xecs falsos o fins i tot en contractes d'arrendaments. L'elenc d'hipòtesis són bastant diversificades, el que fa que el nombre de falsificadors també ho sigui. Com a tal, donada la complexitat de l'assumpte en qüestió és extremadament important estar atent a les situacions que poden ser més propenses a aquest tipus d'ocurrència. 

No obstant això, quan això passa, el que indica és recórrer a una perícia cal•ligràfica, perquè malauradament per als falsificadors, avui dia existeixen diverses formes que els experts descobreixin si una determinada signatura és realment falsa.

Tècnicament parlant, hi ha dos grans tipus de falsificacions, la lenta i la ràpida. Irònicament la lenta és ràpida i viceversa, perquè la lenta triga més a reproduir-se, però, s'imita en el moment mateix, mentre que la ràpida es reprodueix de forma més celta però requereix un entrenament continu per a ser plagiada. A causa de la lenta no implicar gairebé cap contacte amb la signatura original, difícilment es troben detalls del falsificador, en oposició a la falsificació ràpida que va a incorporar aquests mateixos detalls. La lenta és aquella que és més fàcilment detectable. 

En la comprovació de l'autenticitat d'una firma cal tenir en compte diversos aspectes que permeten assegurar si la signatura és dubitada (autèntica) o indubtable (qüestionada), és a dir, s'observa l'ordre espacial, la dimensió, la forma, la pressió, la rapidesa, la direcció, la inclinació i la continuïtat del traç. Aquesta anàlisi, que considera l'escriptura com una cosa viva i no estàtic forma part del mètode grafonómico, el més important i actualment utilitzat. 

En suma, tot i ser millor prevenir que curar si es sospita algun tipus de falsificació el més apropiat és recórrer a aquest tipus d'investigació per poder corregir el dany causat.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu 
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN