dimecres, 16 de maig de 2018

Més val ser desconfiat que enganyat


El robatori d'identitat en línia és una realitat que no pot ni ha de ser menyspreada perquè desafortunadament ningú es lliura de que li passi. D'aquesta manera, es considera robatori d'identitat quan una persona es fa passar per una altra amb la finalitat de causar dany o fins i tot cometre una il•legalitat.

Aquesta usurpació d'identitat pot ser duta a terme per mers desconeguts amb la intenció de robar diners o fer servir les dades d'un altre per pagar comptes seves, però també per persones del nostre cercle de coneguts que tenen accés a informacions personals nostres, de les quals es s'apoderen moltes vegades per denigrar la nostra imatge i reputació davant de tercers. Tenim com a exemple d'això la creació de perfils falsos a les xarxes socials que a més de poder difamar, sens dubte, són un atemptat al nostre bon nom i dignitat.

A més de robar dades personals també poden apropiar dades bancàries que, tot i ser un tipus de frau que pugui incórrer en pena de presó, la veritat és que cada vegada més es verifiquen persones a ser burlades on els culpables surten il•lesos. Aquest tipus d'utilització de dades bancàries i / o personals de tercers per benefici propi s'anomena pishing.
Tot i ser molt complicat prevenir aquest tipus de furt d'identitat ha algunes recomanacions a tenir en compte tant per protegir les dades personals en línia com per evitar burles de pàgines web il•lícites.

Per tant, és important:


- Renovar periòdicament les contrasenyes dels correus electrònics i dels perfils de les xarxes socials;
- Evitar utilitzar contrasenyes relacionades amb dates de naixement o números de telèfon;
- Mantenir sempre l'antivirus actualitzat;
- Desconfiar de correus electrònics que sol•licitin informacions personals;
- Tenir una targeta de crèdit virtual amb un límit de diners i una data de caducitat;
- Verificar si les pàgines web tenen "certificacions de compra segura" i el "segell de confiança en línia";
- Comprovar que siguin pàgines amb identitat verificada (cadenat verda al costat del enllaç de la pàgina) i amb una connexió del tipus "https";
- Veure si les pàgines presenten una estètica ben cuidada i sense errors ortogràfics;
- Confirmar que a les pàgines web existeixin dades de contacte fidedignes per cas sorgeixi algun imprevist amb els articles comprats.Òbviament per molta cura que es tingui i fins i tot seguint aquestes i altres més recomanacions res ens garanteix que no serem víctimes d'aquest tipus de frau, però com més atenció tinguem en relació a aquest assumpte menor serà la probabilitat d'alguna cosa semblant ens passi. 


Però si aquest tipus d'infortuni ens passa convé no oblidar que tal com es descriu en l'article 401 del Codi penal: "el que usurpi l'estat civil d'un altre serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a tres anys". Confiant que es faci justícia.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu 
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN