dimecres, 18 de juliol de 2018

¡ L'estiu entra per la porta i tu et veus obligat a sortir per la finestra !En l'estiu, les persones tendeixen a estar més relaxats ja que per la majoria és sinònim de vacances o almenys de la seva arribada. Aquesta estació de l'any fa que la gent estigui més relaxada, portant a algunes persones a ser més susceptibles a l'engany. L'aparició de les noves tecnologies va contribuir a gran escala per facilitar la vida als estafadors doncs sovint es paguen coses línia sense mai comprovar-les personalment. 

Existeixen 4 estafes més comunes en el període de vacances: 
  1. Alarmes contra robatoris; 
  2. Paquets turístics inexistents d'agències o operadors il·legals; 
  3. Regals a les xarxes socials (creuers o estades d'una setmana amb promocions increïbles); 
  4. Renda de propietats per vacances (lloguer de pisos a primera línia de platja). 

Llogar una casa, sovint sembla una hipòtesi més interessant que allotjar-se en hotels, però també es torna atractiu per als estafadors, que diverses vegades acaben per demanar un pagament avançat per una propietat imaginària. Aquests, utilitzen pàgines molt conegudes com "milanuncios.com" o "segundamano.es" per portar a terme les seves estafes. Poden apropiar de fotografies d'un pis, anotant la direcció i simulant ser l'amo sense que el veritable propietari percebi el que se li està passant. En aquest context l'estafador tendeix a demanar diners per avançat ja que en realitat no hi ha cap residència per llogar. De forma diferent però no menys important, també publiciten imatges d'apartaments de somni, perfectament moblats i amb la particularitat de situar-se en primera línia de platja, a preus extremadament barats. En aquests casos, a més dels preus molt per sota de la mitjana que ens puguin donar un senyal d'alerta, la localització i l'estat de l'apartament poden ser ficticis. 


Afortunadament, hi ha sempre formes de poder evitar aquest tipus de frau, estant una mica més atents en els detalls sospitosos presents en els anuncis en qüestió. En general, abans de pagar, és important comprovar que l'apartament es troba realment en lloguer i que se situa en la direcció subministrada. Només s'ha de buscar en altres pàgines web conegudes (perquè rarament es tracta d'ofertes exclusives), provar de contactar al propietari i corroborar els preus, i aleshores utilitzar simples programes de mapes o GPS per confirmar la ubicació.

De manera que una persona es protegeixi d'aquest tipus de delicte, és essencial tenir en ment quatre punts clau:

  1. Utilitzar un lloc web d'anuncis amb una bona reputació i popularitat (FlipKey, HomeAway i VRBO, en cas d'Airbnb és important que les persones tinguin la insígnia de Verified ID). Les propietats que no tinguin comentaris millor evitar-les.
  2. Assegurar-se que l'anunci sigui real. Per això es pot buscar en línia la propietat i els termes "rendes a curt termini" i "drets d'inquilins".
  3. Buscar i situar, usant per exemple el Google Earth per assegurar que la propietat sigui la mateixa de les fotografies de l'anunci. És important obtenir també l'acord de renda per escrit.
  4. El pagament ha de ser fet amb targeta de crèdit o PayPal, i mai per transferència. Però el més indicat és sempre cridar l'arrendador abans d'enviar els diners.
Malgrat tota la cura del món ningú està lliure de passar per una situació així, on la imaginació de l'estafador supera la capacitat de les víctimes en entendre el que els està succeint. No obstant això, com més informades estiguin les persones més dificultaran la feina a aquells que es guanyen la vida enganyant als altres sense el mínim pudor.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu 
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN