dimecres, 25 de juliol de 2018

Quan desconeguts de l'altre costat del món ho saben tot sobre tu


Actualment l'ús dels smartphones és cada vegada més gran, principalment la utilització de les diverses i infinites aplicacions en línia que estan associades als nostres preuats dispositius. Fa uns anys un telèfon mòbil només servia per trucar i enviar missatges. Avui dia tots estem familiaritzats amb les xarxes socials i les utilitzem constantment, sigui Facebook, Instagram, WhatsApp ... i podríem seguir. Alhora de permetre'ns mantenir contacte amb persones de tot el món també ens permeten compartir fotos i vídeos de les nostres activitats quotidianes.

Amb la geolocalització present en els smartphones, és possible associar instantàniament a les nostres fotos i vídeos el local on van tenir origen. No obstant això, aquesta exposició voluntària de la localització pot portar moltes vegades serioses conseqüències ja que fa possible que pràcticament qualsevol persona sàpiga on vivim, on som, la nostra rutina i si estem o no a casa. I aquest tipus d'informació es pot utilitzar fàcilment amb fins malintencionats, com ara assalts, els quals ja són constants en els habitatges dels famosos, com els va passar a Shakira i Pike, entre d'altres.

A més d'aquest tipus de localització voluntària existeix també la involuntària gairebé sempre associada a les innombrables aplicacions que anem instal•lant diàriament en els nostres smartphones. Més de 200.000 aplicacions estan utilitzant la localització, entre elles la meteorologia, els navegadors, la càmera fotogràfica o els jocs (amb la seva publicitat) per exemple. Totes elles tenen accés al nostre posicionament físic, o millor dit el tenen totes les empreses que les desenvolupen i utilitzen la nostra necessitat d'adquirir aquesta app, cobrant-amb el consentiment d'accés a la nostra ubicació i dades privades (per a fins publicitaris amb base als nostres hàbits diaris i en les localitats que vam visitar), ja que quan necessitem instal•lar alguna aplicació ni tan sols pensem dues vegades abans de permetre tal aprovació.


Com a tal, hem de tenir plena consciència de les coses que podem o no compartir a les xarxes socials i en quines circumstàncies ho fem, així com quan instal•lem qualsevol tipus d'aplicació en els nostres telèfons mòbils. Fins i tot perquè amb simples formes de prevenció és possible evitar una mala utilització de la nostra privacitat.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu 
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN