dimecres, 19 de setembre de 2018

La tecnologia a vegades ens acosta més a la realitat


A la pantalla sorgeix, en càmera lenta, un vehicle a punt de topar amb una bicicleta. Després del xoc, el ciclista es projecta una sèrie de metres fins a caure inanimat a la carretera. Sembla que estem parlant d'una pel·lícula, però el pitjor és que es tracta de la realitat. Estem davant una reconstrucció gràfica d'un accident de trànsit on l'autenticitat és xocant. Ha complert el seu propòsit. Doncs precisament d'això es tracta, qualsevol simulació i reconstrucció d'un accident té com a finalitat aclarir de la manera més viable, emprant les tècniques més íntegres i precises que sigui possible.

Per descomptat que cada cas té la seva manera específica d'actuar, però en tots ells el més important és obtenir totes les dades possibles ja que els indicis que inicialment no són trobats es perdran per sempre. Això perquè els escenaris són fàcilment contaminats i les proves desvaloritzades. Per això mateix, els perits estan acostumats a filmar tota l'escena del cas des de diferents perspectives i angles, fotografiar els més petits detalls amb diverses il·luminacions, recollir i registrar les mostres per intentar no perdre qualsevol detall.

Aquesta manera de treballar serveix per facilitar la feina dels pèrits, juntament amb l'aparició de l'anàlisi virtual d'escenaris, on entre altres coses es pot fer reconstruccions i simulacions d'escenes en 3D, particularment útils en accidents de trànsit. Amb programes de reconstrucció, simulació i animació (aquest últim no té rigor científic), els perits poden comprovar com va ocórrer un determinat accident davant un jutge. Aquests programes informàtics tenen en compte variables que afecten la persona, els vehicles i el medi ambient, fent que siguin extremadament reals.

Hi ha diversos programes de reconstrucció i simulació però parlarem únicament de tres. El HVE, el PC Crash i el Reconstructor, doncs ja que són utilitzats per la policia i detectius, ja que es creu més en la seva fiabilitat.


• HVE (Human Vehicle Environment) - pot ser utilitzat per a simulació i reconstrucció d'accidents de tràfics, ja que possibilita la creació de models tridimensionals de vehicles, persones i entorn, estudiant les seves interaccions.

 • PC Crash - és una eina de simulació de col·lisió i trajectòria que permet l'anàlisi precisa d'una àmplia varietat de col·lisions d'automòbils a motor i altres incidents.

• Reconstructor - és un programa per a la reconstrucció i animació d'accidents que, aliat amb el 3D Studio Max, possibilita veure la seqüència del sinistre en tres dimensions.

Tots aquests programes informàtics ens permeten observar l'entorn d'un accident, de manera que tant el temps com la distància dels fets no siguin una bretxa per indagar sobre les causes i possibles culpables d'un sinistre.

Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu 
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN