dimecres, 19 de desembre de 2018

Els diners i la bona fe, enemics de tota la vida

El 22 de desembre és un dia especial per a molts espanyols, ja que és el dia de la loteria de Nadal, més coneguda com "la grossa". Però perquè és un dia tan especial? És que aquest any "El Gordo" està valorat en 4 milions d'euros per bitllet o sèrie i 400.000 euros per dècim. Sens dubte massa diners per fer aflorar la mala fe entre les persones que decideixen de compartir la sort.


La primera que es va sortejar la loteria nadalenca va ser en 1811 i fins als dies actuals segueix fent brillar els ulls de molta gent per tot Espanya. En realitat el guanyador del primer premi podria viure prop de 13 anys sense treballar. Massa bo per ser veritat, no? Això de fet succeeix però una persona hauria de viure 100.000 anys per garantir que li toqués el primer premi un cop a la vida.

No obstant això, si el dia 22 de desembre es revela el teu dia de sort i et portes la sorpresa que ets el guanyador del sorteig de Nadal has de tenir en compte dues coses:
  • D'una banda, mantenir la calma i no comentar-ho a ningú;
  • D'altra banda, guardar bé el bitllet, ja que es tracta d'un document al portador i se'l pot cobrar qualsevol persona que el tingui en la seva possessió.

Si ets un dels afortunats però el desè no et pertany només a tu, ja que hi ha punts importants a tenir en compte. En principi governa un pacte de bona fe entre els participants, la veritat és que quan hi ha diners pel mig tot pot canviar. En realitat, no falten exemples de premiats la decisió va ser escapolir-se amb el premi, sense dividir-lo amb els restants. Si això et passa és essencial que sàpigues que pots demanar l'ajuda de detectius privats, perquè localitzin el portador del bitllet premiat que ha fugit.

No obstant això, hi ha sempre formes de justificar que el desè pertany a diverses persones. Una solució és signar els dècims pel revers, posar el DNI, fotografiar-los i repartir les fotos entre els participants per acreditar el joc compartit. O llavors, es pot signar un document on ha de constar el nom, DNI i quantitat de cada un dels jugadors. És igual  d'important que hi hagi testimonis que puguin legitimar que aquests dècims es juguen entre diverses persones.


Un altre aspecte essencial és acreditar davant l'Administració Tributària que els diners del premi ha estat repartit entre diversos titulars, per evitar que es consideri una donació. Si això fos el cas, els premiats són obligats a tributar el premi doblement. Per la qual cosa, per evitar estar subjecte a l'impost que regula les donacions, mai ha de cobrar el premi una única persona i després repartir-ho.


Malauradament hi ha sempre participants que es neguen a repartir el premi amb qui comparteixen un dècim, oblidant que estan incorrent en un delicte d'apropiació indeguda, castigat amb una multa quan la quantitat és inferior a 400 euros i pena de presó si superar la quantitat anteriorment esmentada. Aquí, un cop més el treball d'un detectiu privat pot ser crucial per provar l'apropiació indeguda d'un determinat participant.

Per això, sempre que hi hagi diners pel mig cal ser el més desconfiat possible i no deixar-se enganyar per ningú.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN