dimecres, 5 de desembre de 2018

La investigació privada i la ciència forense juntes en la recerca de la veritat


Les Ciències Forenses són d'extrema importància per a la investigació privada ja que permeten l'obtenció de proves irrefutables, que no serien possibles d'assolir d'una altra manera. Com a tal, en Detectius Oliver depenent de la casuística utilitzem el procediment tecnicocientífic apropiat, especialment en casos on sigui necessari:
1. Comprovar l'autenticitat dels documents;
2. Determinar l'autoria de signatures, textos, grafits;
3. Elaborar un estudi grafològic de personalitat;
4. Analitzar i extreure un perfil mitjançant l'escriptura digital;
5. Estudiar documents bancaris com a mitjà de pagament (xecs, targetes de crèdit);


6. Autenticar enregistraments d'àudio i vídeo;
7. Autenticar fotografies i analitzar possibles manipulacions fotogràfiques;
8. Crear escenaris virtuals;
9. Detectar manipulacions en circuits electrònics (telèfons mòbils, consoles de jocs);
10. Esbrinar accessos no autoritzats a mitjans informàtics, fraus cibernètics, ús fraudulent de programes, espionatge cibernètic industrial i tecnològic, sabotatge.

És a dir, es tracta d'obtenir evidències legals des del punt de vista científic amb l'objectiu d'atribuir responsabilitats, recorrent a tècniques pericials i criminals aliades als avenços tecnològics.

A títol d'exemple, i recorrent a la tècnica grafològica, el nostre treball de detectiu es manifesta de gran utilitat en els departaments de Recursos Humans de les empreses en les fases de la selecció del personal. Això és perquè aquesta tècnica s'està implementant cada vegada més en les entitats com a complement a altres sistemes de selecció tradicionals, com el CV i l'entrevista. L'avantatge d'aquesta tècnica és, sens dubte, la rapidesa en la selecció inicial de cartes de presentació, especialment quan hi ha molts candidats, ja que els resultats s'obtenen gairebé immediatament. És possible obtenir el màxim d'informacions del candidat, com predisposicions, comportaments dubtosos o injustos, potencial intel•lectual, nivell d'ambició, acompliment, maduresa, personalitat i sociabilitat; així com les aptituds per al treball en qüestió.

Atès que la investigació privada és una professió reconeguda per llei a Espanya, nosaltres, els detectius privats sovint ens criden a declarar davant els tribunals, ja que els nostres informes constitueixen elements de prova en els processos judicials. En algunes d'aquestes investigacions ens cal recórrer a tècniques forenses per a l'obtenció de les proves. Un d'aquests casos es fa a la determinació de l'autoria de signatures, en l'esbrinament de la seva falsedat, on el client afirma que és falsa i pretén per tant demostrar que aquesta signatura no li pertany.

Cada vegada més el treball desenvolupat per detectius privats està directament relacionat amb investigacions forenses i, com a tal, és d'extrema rellevància que si el mateix investigador no té cap formació en aquesta àrea específica hagi de recórrer a experts especialitzats per poder obtenir la informació necessària per completar el seu informe de forma objectiva i imparcial per garantir la seva màxima credibilitat.


El tema va ser exposat en forma de pòster al 17è Congrés Nacional de Medicina Legal i Ciències Forenses que es va celebrar entre el 22 i 24 de novembre de 2018 a Coimbra, Portugal.Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN