dimecres, 13 de març de 2019

Si només saps la meitat d'un secret, no pots explicar tota la veritat


Avui, el 13 de Març de 2019 entra en vigor la Llei 1/2019 de 20 de febrer, de Secrets Empresarials. A Espanya, és la primera norma que es dedica íntegrament i de forma específica a reglamentar els secrets de les empreses.

Aquesta Llei crea un marc de seguretat a nivell jurídic que preserva tant la confidencialitat com la innovació dels projectes d'una determinada companyia. A més, aporta una descripció clara i evident sobre el concepte de secret empresarial i els diversos protocols que existeixen per identificar-lo i protegir-lo.


Tal com queda evidenciat en la llei esmentada, un secret empresarial és "qualsevol informació o coneixement, inclòs el tecnològic, científic, industrial, comercial, organitzatiu o financer, que reuneixi les següents condicions:

a) Ser secret, en el sentit que, en el seu conjunt o en la configuració i reunió precises dels seus components, no és generalment conegut per les persones pertanyents als cercles en què normalment s'utilitzi el tipus d'informació o coneixement en qüestió, ni fàcilment accessible per a elles;
b) Un valor empresarial, ja sigui real o potencial, precisament per ser secret, i
c) Haver estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per mantenir-lo en secret. "


En aquest sentit és essencial que les empreses inverteixin un esforç addicional en la informació i sobretot en la formació dels seus treballadors. Tots han d'entendre que estan davant d'un secret empresarial i les conseqüències que hi ha al moment de la seva revelació. La veritat és que conscient o inconscientment, la major part de fugida de secrets es dóna per part dels empleats.

Amb l'entrada en vigor de la llei, és possible que les empreses necessitin d'aplicar noves mesures complementàries com ara la implementació de contractes de confidencialitat, o l'impediment que un únic treballador tingui accés a tota la informació d'un determinat procés o projecte que li permeti reproduir-la fora de l'empresa. És important que la informació sigui compartida entre diverses persones, principalment en els sectors biotecnològics i farmacèutics ja que són els que estan més blindats per aquesta norma.

Espanya es converteix així en un referent europeu en ser un dels pocs països en disposar d'una llei que reglamenta el secret empresarial. La novetat més important és relativa a les conductes que constitueixen una violació d'aquest secret. A més, deixa clar en quines situacions es considera lícita l'obtenció, utilització i revelació de secrets empresarials.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu
de Detectius Oliver

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN