dimecres, 6 de març de 2019

Un autèntic camaleó, així és la dona detectiu

La paraula "detectiu" ens transporta immediatament al món de la fantasia on es destaca el clàssic i mític heroi masculí. No obstant això, les novel•les negres sobre detectius fa temps que van deixar de tenir com a únics protagonistes personatges masculin, al estil d'Hèrcules Poirot o Sherlock Holmes. La nostra eterna Miss Marple, detectiu creada per Agatha Christie, atenta, curiosa, observadora i amant de misteris amb una enorme capacitat analítica, ja ens remet a la presència femenina en un univers pràcticament dominat per homes.


Un dels primers casos reals que fins avui segueix sent llegenda és el cas de Mata Hari, de nom real Margarida Zelle, ja que va ser una de les poques espies que ha despertat una enorme fascinació i interès al llarg dels anys. Aquesta ballarina especialitzada en danses eròtiques, va ser arrestada i afusellada el 1917 per sospita d'aprofitar les seves relacions íntimes per treballar com a agent doble per a Alemanya i França durant la Primera Guerra Mundial, causant la mort de milers de soldats.En l'actualitat, moltes coses han canviat en el món de l'espionatge, les tècniques usades són diferents, tot ha de ser legal i hi ha regles bàsiques que s'han de complir. No obstant això, la presència femenina continua poc a poc a introduir-se en una professió on durant anys, potser dècades ha destacat la figura masculina. Encara segueix sent una tasca estereotipada tradicionalment per homes tot i els avantatges aportats pel gènere femení. L'esperança és que deixi de ser així en un futur pròxim, ja que la veritat és que ningú sospita d'una dona detectiu i per això moltes vegades és més fàcil obtenir informacions.


Veure dues dones parlant durant una hora en una cantonada és una cosa completament normal, però si es tracta de dos homes ja causa més desconfiança. No obstant això, per molts avantatges que es puguin enumerar relativament a una dona detectiu, la veritat és que el masclisme segueix sent constant en aquest tipus d'ofici.En 2018 únicament el 30% d'aquests professionals corresponien a dones (aproximadament 400), on 36 estan al capdavant d'una empresa, un nombre poc significatiu però en constant increment. El seu treball es comença a valorar cada dia més per la seva capacitat de discreció, sensibilitat i confiança que, dia a dia, són de gran utilitat en aquesta tasca.

Celebrant el dia de la dona, volem donar veu a totes les dones que es dediquen a aquest sector, per donar valor i esperança que un món millor està per venir i les dones liderarem juntament amb els homes aquest món d'igualtat.


Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu
de Detectius Oliver


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN