dimarts, 23 d’abril de 2019

Catalunya, la mare dels dracs


Els carrers es banyen d'olor a roses i llibres. Les parelles caminen feliços, elles amb una rosa a la mà i ells amb un llibre acabat de regalat. Estan gaudint la tradició més romàntica de l'any, la diada de Sant Jordi. Amb fort caràcter popular, barrejant el romanticisme i la cultura, aquesta festa combina la commemoració del dia dels enamorats i del dia del llibre. Així és el 23 d'Abril per tot Catalunya.

Sant Jordi, patró dels enamorats a terres catalanes, s'ha ajuntat a la celebració del Dia Mundial del Llibre, promogut des de 1995 per la UNESCO. Té com a elements centrals l'amor i la cultura representats respectivament pel llibre i per la rosa. Els llocs de venda de llibres i roses s'aglomeren en els punts principals de les ciutats, on la gent intenta acostar-se per complir la tradició.

El 23 d'Abril, desafortunadament es caracteritza per morts de personatges emblemàtics, que fins avui són recordats. Començant pel cavaller Jordi, el sant que s'ha negat a perseguir cristians i que aviat s'ha convertit en llegenda urbana, fins a escriptors famosos com Miguel de Cervantes i Shakespeare, que també ells han vist la seva vida acabar en aquest fatídic dia d'Abril.

Possiblement a causa del caràcter més nefast embolicat en aquest dia, les històries que més sobresurten en el mercat del llibre, amb un notable èxit de vendes, són els llibres sobre assassinats, investigacions policíaques i crims. Les persones segueixen atretes per trames policials i "thrillers".

La llegenda de Sant Jordi, coneguda per tots els catalans, és per si mateixa una història de suspens, on un drac atemoria els habitants d'una petita ciutat catalana. Per calmar la dita drac ple de fam, la població ha decidit lliurar-li una persona al dia escollit per sorteig. Un dia la mala sort li va arribar la princesa. No obstant això, Sant Jordi, un bellíssim cavaller, la va intentar rescatar. Amb la seva espasa va traspassar el drac i de la sang va néixer un roser de roses vermelles. Sant Jordi, va arrencar una de les roses i la va regalar a la princesa.

Aquesta mítica faula ha servit com a inspiració per a una de les obres més imponents de Gaudí, visitada anualment per milers de turistes a Barcelona, la Casa Batlló. La façana i alguns dels espais interiors retraten aquest conte a través d'imatges. Al terrat és possible visualitzar l'esquena escamosa del drac travessada per l'espasa de Sant Jordi. En l'últim pis hi ha el balcó de la princesa, representat per una flor. Per fi, els balcons inferiors i les columnes tenen una forma de cranis i ossos personificant totes les víctimes del drac.


Com és possible verificar, el 23 d'Abril representa un dia de gran importància per als pobles catalans, que a més que celebrin l'amor i la cultura, mantenen viva la tradició de Sant Jordi, el seu pratón.

No obstant això, si tens parella i no és tot de color de rosa no t'oblidis que hi ha professionals que et poden ajudar a cercar l'origen de la veritat. En aquest dia tots hauríem de rebre un llibre o una rosa, sense haver qualsevol dubte que aquests detalls afectius els rep una altra persona per part de l'amor de la nostra vida, del nostre company sentimental, del nostre Sant Jordi o de la nostra princesa de conte de fades.Sindia Alves i A. Oliver
Antropòloga i Detectiu
de Detectius Oliver


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN