dimecres, 8 de juliol de 2020

EXISTEIX EL CRIM PERFECTE?
Durant segles, els escriptors ens han ensenyat les mil i una maneres de matar. Han perfeccionat mètodes, escenaris, armes i coartades fins a elevar l'assassinat a la categoria d'art. Solem observar amb horror el modus operandi de la justícia actual, dels que operen en directe i de la inacció dels organismes que han de protegir les víctimes miren a una altra banda deixant casos sense resoldre, cal no confondre perfecció amb falta de descobriment.

Per conceptuar a un crim com a perfecte tan sols es necessita d'un fet i que l'autor del crim segueixi sent un misteri. Encara que la majoria dels casos són descoberts tard o d'hora, encara queden alguns sense resoldre, perquè el crim en si és un conducta o activitat humana i els éssers humans per definició som imperfectes. En sèries de televisió com CSI o Criminal Minds es captura el culpable després de sofisticats anàlisi o impecables autòpsies, però la realitat és una altra .; alguns no arriben a resoldre perquè es descobreix molt tard un cadàver i les proves queden molt erosionades, altres perquè no es troben evidències de cap tipus o perquè es cometen errors en la investigació.
Encara que ens agradaria que tots els criminals vagin a la presó, no sempre succeeix. N'hi ha que aconsegueixen enganyar a la justícia i n'hi ha que gairebé ho aconsegueixen. D'aquests crims gairebé perfectes tenim molt a aprendre:
• The Unabomber
És un dels casos més sonats als Estats Units, en el qual un professor de matemàtiques va carregar contra la nació col•locant més de 15 bombes per correu, provocant 3 morts i més de 20 ferits de gravetat. El nom del protagonista de tan atroç acte és Theodore Kaczynski. Per la seva captura es van invertir més de 50 milions de dòlars, sense tenir cap èxit; doncs The Unabomber va fer de les seves per 17 anys. No va ser fins al 1996 que el seu germà petit, David Kaczynski, el va delatar, cobrant una recompensa d'un milió de dòlars.


• Assassinat amb mòbil sexual
Una dona de la neteja va trobar el passat dia 21 de febrer del 2008 el cos sense vida d'una jove de 35 anys asfixiada a l'interior d'un pis al barri de Gràcia de Barcelona. El cos va ser trobat amb una bossa de plàstic lligada al coll. Els Mossos d'Esquadra van trobar en una habitació propera una perruca que, casualment, era del pèl de la víctima. Tot apuntava cap a un mòbil sexual i per aquí anaven les investigacions, però la veritat és que els cossos de seguretat no ho veien clar. Segons fonts policials, la detinguda es va disfressar, amb perruca inclosa, suplantant la identitat del seu emprada per a subscriure una assegurança de vida, de 125.000 euros, dels quals es beneficiava la propietària de l'empresa. Si es feia passar per la víctima, si suplantava la seva identitat, podria cobrar l'assegurança. Per dissimular el mòbil del crim, va contractar els serveis d'uns homes que es dediquen a la prostitució. Els va pagar 70 euros a canvi del seu esperma, que la detinguda va recollir i va vessar per les cames de la víctima per simular una agressió sexual. Finalment, l'habilitat dels policies va apuntar a la cap de la víctima, com el seu assassina, que ja ha estat detinguda com a autora material dels fets i ha ingressat a la presó.

La tecnologia actual pot ser que hi hagués aportat llum en casos ara en punt mort, però el criminòleg no creu que aquest fos el problema. La major part de les vegades els problemes van ser deguts al fet que els investigadors no evidències convincents més enllà del dubte perquè asseure a un acusat a la banqueta i, per desgràcia no es van aconseguir aquestes proves. Aquests casos de crims gairebé perfectes han de advertir-nos que cometre actes despietats només ens portaran directe a la presó (i en casos, a la mort). Objectes, mirades, familiars i fins desconeguts poden arribar a desvetllar als criminals. Compártele teu post a aquest amic que té ànima de detectiu i discuteixin sobre si existeix el crim perfecte.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN