dijous, 16 de setembre de 2021

¿Es pot detectar mentides per Whatsapp?


Mentim constantment i és inevitable. El que ningú va predir és que les noves tecnologies portarien un augment de l'engany. Mentre que les converses cara a cara ofereixen un valuós context com: la variació de el to de la veu, expressions facials i gestos manuals amb els quals podem interpretar les intencions de l'altra persona, les comunicacions digitals permeten amagar aquestes accions per determinar si la persona està mentint o no.

Algunes persones s'han convertit en mestres de la mentida. Saben com crear el missatge perquè semblin veritables, explica Tom Meservy, professor de la Universitat de Brigham Young.

Un estudi que va realitzar Meservy, era que un centenar d'universitaris van respondre a un qüestionari per ordinador. La meitat de les seves respostes haurien de ser falses, de manera que els investigadors comprovessin l'existència de patrons en les mentides. I els va haver: les mentides van incloure moltes paraules curtes, van trigar un 10% més de temps en redactar i es van editar diverses vegades durant el procés. En termes de WhatsApp, aquells missatges redactats amb mentida passaven de l' 'escrivint' a l' 'en línia' i així successivament, el que delaten falsedat o incomoditat en l'emissor.

Per determinar quins són els punts en comú dels missatges poc sincers, aquests són els detalls als quals s'ha d'estar atent quan sospites que no estan sent sincers amb tu:

Es barreja amb moltes paraules

Per justificar-se, un mentider sent la necessitat d'excusar amb més paraules. Si qui et respon ho fa amb èmfasi, amb una frase curta, probablement la seva resposta correspongui amb la realitat; però si s'entreté en frases impossibles, el més segur és que t'estigui mentint

Evasives, evasives i més evasives.

Sota textos condicionals com 'segurament', 'potser' o 'possiblement'. Els mentiders tracten de no tancar-se amb frases massa clares o que els vinculin a una opinió concreta i, per això les seves respostes consisteixen en paraules que deixin la porta oberta a interpretacions lliures.

Canvia ràpidament de tema

Aquest és un altre indicador molt fiable; ningú se sent còmode en la mentida i, per això, tracta de desviar l'atenció quant té oportunitat. Per això, si notes que abans d'haver tancat el tema et interromp amb una altra pregunta o amb un canvi radical de tema, tingues-ho clar: t'està mentint.

Tarda la vida a contestar

Mal assumpte. S'ho està pensant. Està donant-li voltes a l'assumpte per no comprometre, per sortir viu d'aquesta. Tenint en compte que la majoria no vam trigar massa temps a respondre a qualsevol missatge, llevat que s'estigui ocupat però si t'adones que davant d'una pregunta potencialment incòmoda varia la seva velocitat a respondre, de nou, desconfia.

Pressentiment, intuïció, sisè sentit.

Crida-ho com vulguis, però saps que funciona i que et posa sobre la pista dels mentiders.

Finalment et donem dos exemples dels "típics" missatges d'un mentider i com descobrir-ho:

"Acabo de llegir el missatge"

 Un clàssic en l'absolut, quantes vegades t'ha dit això un contacte?: "perdona, acabo de llegir el teu missatge", i resulta que el doble check blau hi és apuntant que aquest missatge que hem enviat s'ha rebut, obert i llegit . L'aplicació té una funció que et diu exactament quant de temps fa que aquest missatge teu ser llegit. I és que Whatsapp té una pantalla oculta d'informació que et revela aquesta dada en particular. Per trobar cal fer el següent: Obrim la finestra de xat i busquem el missatge que ens interessa en la conversa amb el contacte, mantenim apretat dit missatge fins que surti una sèrie d'icones a la part superior en el cas d'Android i en iPhone llisca el missatge cap a l'esquerra.

 "Estic per aquí, arribo en 10 minuts"

Un altre clàssic, això d'estar esperant en un lloc i que la persona amb el qual hagis quedat no es presentin a l'hora acordada és tediós. Per a això, WhatsApp permet activar una funció per enviar a un contacte la localització exacta en què està l'altra persona, i seguir-lo en temps real. Només cal obrir un xat, pressionar la icona de l'pinça que està just a la barra de text, i seleccionar d'entre les opcions la que posa "ubicació en temps real". I ja està, així sabràs si el teu contacte t'està mentint o no.

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.

Contribuïdors

ES - EN